Veelgestelde vragen

Komen kinderen met ernstig overgewicht ook in aanmerking voor een operatie?

Nee, kinderen tot 18 jaar komen niet in aanmerking voor een operatie. De richtlijn voor behandeling van ernstig overgewicht bij kinderen adviseert multi disciplinaire begeleiding. OLVG, locatie West heeft een speciale Obesitas Kinderpoli voor kinderen tot 18 jaar.

Hoe lang duurt het herstel na de operatie?

Het verblijf in het ziekenhuis na een Gastric Bypass of een Gastric Sleeve is 1 tot 2 dagen. Na de maagband verblijft u gemiddeld 1 dag. Gemiddeld duurt het herstel daarna nog ongeveer 3 tot 6 weken. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde en u toch te maken heeft met een buikoperatie waarbij u onder volledige narcose bent geweest.

Het herstel is ook afhankelijk van de persoon zelf, daarom is het wel van belang dat u zich na de operatie aan de leefregels houdt die u meekrijgt (gepureerde voeding de eerste dagen, vermijd abrupte bewegingen, beweeg regelmatig maar sport niet te zwaar).

Moet ik extra gaan bewegen?

Ja, beweeg 30 tot 45 minuten extra per dag en doe twee maal per week aan een conditieverbeterende vorm van beweging. Het lichaam gaat pas na 30 minuten over tot de echte vetverbranding. We raden af om plotseling heel fanatiek te gaan sporten. Het is verstandig om rustig te beginnen en het langzaam op te bouwen om blessures te voorkomen. Zoek iets wat voor u goed inpasbaar is zoals wandelen of fietsen. Kies iets dat u leuk vindt om te doen, u zult het dan gemakkelijker volhouden.

Hoeveel gewicht verlies ik na de operatie?

Hoeveel gewicht u verliest na de operatie varieert per persoon. Afhankelijk van het type operatie kunt u ongeveer 60 tot 70 procent van uw overtollige gewicht verliezen. Als u uw leefstijl en eetpatroon weet te veranderen, bepaalt dat uiteindelijk het succes. Daar is discipline en daadkracht voor nodig. Ook spelen zaken als leeftijd en medicijnen een rol.
Gewichtsverlies in het eerste jaar na de operatie kan variëren van 0,5 tot 1,3 kilo per week. Daarna is het wekelijkse gewichtsverlies vaak minder. Verlies niet uit het oog dat u uw overgewicht aanpakt en daarmee uw gezondheidsrisico’s of problemen vermindert.

Wat zijn de risico’s?

Elke operatie geeft kans op complicaties, voor een maagbandoperatie en een gastric bypass geldt dit ook. Hieronder ziet u een overzicht van de risico’s per ingreep:

Mogelijke complicaties bij een Maagband

 • Door te snel eten of door te grote hoeveelheden te eten kan de band gaan verplaatsen, dat ook wel slipping wordt genoemd. In sommige gevallen is het nodig om opnieuw te opereren
 • De band kan ingroeien in de maag
 • Er kunnen problemen ontstaan ter hoogte van de injectiepoort en het slangetje, de tube
 • In zeer uitzonderlijke gevallen kan de band gaan lekken
 • Dumpingklachten (onwel worden na de maaltijd)

Mogelijke complicaties bij een Gastric Bypass

 • Dumpingklachten (onwel worden na de maaltijd)
 • Lekkage van maag-darmverbindingen
 • Maag-darm bloedingen
 • Afsluiting van de dunne darm
 • Galsteenklachten
 • Vernauwing van de maaguitgang
 • Loslaten van de inwendige hechtingen
 • Maagzweer

Kan ik zwanger worden na de operatie?

We raden u af om in de eerste anderhalf jaar na uw bariatrische ingreep (Gastric Bypass, Gastric Sleeve, Maagband) zwanger te worden. Afvallen vraagt veel energie van het lichaam, uw lichaam heeft ruim een jaar nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Hierna is zwanger worden goed mogelijk en gaat soms zelfs gemakkelijker omdat u gewicht kwijt geraakt bent en mogelijk een regelmatigere cyclus gekregen hebt.

Indien u een maagband heeft en zwanger bent zou uw maagband tijdelijk leeggemaakt kunnen worden om ruimte te maken, dit is echter niet per definitie nodig. We adviseren u  bij een eventuele zwangerschap wel begeleiding van een gynaecoloog.

Kan ik borstvoeding geven na de operatie?

Ja, u kunt borstvoeding geven na een bariatrische ingreep.

Waarom is het nazorgprogramma zo belangrijk?

U verandert na de operatie niet als persoon en hebt nog dezelfde manier van leven. Maar uw lichaam is wel veranderd en daar zult u uw gedrag op moeten aanpassen. Daarom krijgt u begeleiding van een diëtist en zonodig een psycholoog om te leren wat verstandig eten en leven is. Ze helpen u bij het afleren van oude gewoontes. Met goede begeleiding verliezen mensen meer gewicht en worden complicaties voorkomen. Bovendien stellen zorgverzekeraars nazorg verplicht.

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een gewichtreducerende operatie?

In principe valt bariatrische chirurgie onder verzekerde zorg, omdat iedere zorgverzekeraar andere regels heeft voor vergoedingen raden we aan zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Het Obesitas Centrum Amsterdam heeft contracten met alle verzekeraars.

Wat kan ik eten als ik uit ga?

Bestel een voorgerecht of een klein gerecht. Eet langzaam en kauw goed. Gaat u bij vrienden of bekenden eten? Laat dan vooraf weten dat u geen grote porties kunt eten.

Kan ik alcohol drinken?

In alcohol zitten veel calorieën en bovendien breekt het vitaminen af. Als u heel af en toe een glaasje wijn of ander alcoholhoudend drankje nuttigt, wordt dat niet als schadelijk beschouwd.

Wanneer wordt de maagband bijgesteld?

In overleg met het Obesitas Centrum Amsterdam wordt gekeken wanneer het nodig is de band bij te stellen. Dit wordt bijspuiten genoemd. Het hangt af van het hongergevoel dat u heeft, hoeveel en hoe snel u gewicht verliest en hoeveel u kunt eten. Het bijspuiten gebeurt alleen als het echt nodig is. Het advies is om zoveel mogelijk gewicht te verliezen met zo min mogelijk bijspuiten. Indien u het moeilijker krijgt, heeft u het bijspuiten nog achter de hand.

Wat is vullen en is dat hetzelfde als bijstellen of bijspuiten?

De termen vullen en bijspuiten worden gebruikt om te beschrijven hoe uw behandelaar vloeistof in het kastje (Port a Cath) onder de huid injecteert om de grootte van de maagband aan te passen. Door vloeistof op te zuigen, wordt het bandje losser gemaakt.

Waar gebeurt het afstellen/bijspuiten?

Dit gebeurt bij het Obesitas Centrum Amsterdam. Zie Contact voor het telefoonnummer en de adresgegevens.

Hoe vaak moet mijn maagband worden bijgesteld?

Bij de meeste patiënten wordt de band in het eerste jaar 3 tot 5 keer afgesteld. Later kunnen nog kleine afstellingen gebeuren. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Moet een gastric sleeve of gastric bypass ook worden afgesteld?

Nee.

Waar kan ik in geval van nood terecht?

Voor dringende zaken kunt u rechtstreeks contact opnemen met het  ziekenhuis waar u de operatie heeft ondergaan; uw huisarts of de eerste hulp bij u in de buurt. Indien u vragen heeft of zich zorgen maakt kunt u tijdens kantooruren bellen met het Obesitas Centrum Amsterdam.

Doorverwijzen (voor huisartsen)

U kunt uw patiënt doorverwijzen naar het Obesitas Centrum Amsterdam als volgt:  Graag ontvangen wij van u als (huis)arts of specialist een schriftelijk bericht waarin u uw patiënt aanmeldt met uw bevindingen en reden van verwijzing. Inclusief de NAW gegevens van de patiënt, evenals gewicht en lengte. Een verwijsformulier kunt u hier downloaden.

in samenwerking met:
Nederlandse Obesitas Kliniek