Operatie

Onder de bariatrische chirurgie worden alle chirurgische ingrepen verstaan die tot doel hebben het gewicht te verminderen. Er zijn verschillende operaties mogelijk, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Tijdens de multidisciplinaire screening zal gekeken worden welke operatie het meest geschikt is voor u.

In principe worden alle ingrepen laparoscopisch uitgevoerd. Dat wil zeggen, met een kijkoperatie. Hierdoor ontstaan minder complicaties en heeft u minder pijn na de operatie.
Hieronder zullen de meest uitgevoerde operaties besproken worden.

  • Gastric bypass
    De meest uitgevoerde operatie bij ons is de Gastric bypass. Hierbij wordt de maag verkleind en delen van de dunne darm worden omgeleid. De verkleining van de maag zorgt ervoor dat een patiënt na de ingreep minder kan eten. Doordat de operatie ook iets verandert in de werking van de hormonen hebben patiënten vaak minder eetlust. De omleiding zorg ervoor dat het voedsel een deel van de dunne darm overslaat. Het lichaam heeft daardoor minder gelegenheid om voedsel op te nemen en krijgt dus minder vetten en andere voedingsstoffen binnen.
  • Gastric sleeve
    Bij een gastric sleeve operatie wordt 80% van de maag verwijderd. De maag wordt hierdoor een soort buis met kleinere inhoud, maar de oorspronkelijke uitgang van de maag blijft behouden. Ook het spijsverteringskanaal blijft intact. Door het verkleinen van de maag krijgt de patiënt al een voldaan gevoel na het eten van een kleine hoeveelheid voedsel.
    Ook voeren we hersteloperaties uit bij patiënten bij wie de maagband niet goed functioneert.  De maagband wordt verwijderd en een Gastric bypass of gastric sleeve wordt dan aangelegd.

Vragen?

We zijn op maandag t/m vrijdag tussen 9:30 en 11:00 telefonisch te bereiken op telefoonnummer (020) 510 8040. U kunt uw vraag ook mailen naar obesitas@olvg.nl doorgaans beantwoorden wij uw vraag binnen 1 werkdag.

Schematische tekening van de werking van een gastric bypass

Schematische tekening van de werking van een gastric sleeve

in samenwerking met:
Nederlandse Obesitas Kliniek