Na de operatie

Na 10-14 dagen na de operatie ziet u een van de verpleegkundigen op de poli Chirurgie ter controle van uw operatie. Tijdens deze afspraak worden ook meteen de nietjes verwijderd.

Een bariatrische operatie heeft een grote impact op uw leven. Wanneer de operatie achter de rug is, begint pas het echte werk. Gewicht verliezen en vervolgens stabiel houden vraagt na de operatie nog een lange tijd uw volledige aandacht en inzet. Er zal een natraject van 5 jaar volgen met medische controles, weeg- en meetmomenten, bloedonderzoeken en intensieve begeleiding. Vooral het eerste jaar na de operatie is erg intensief. Na dit jaar zal het aantal afspraken langzaam afnemen, afhankelijk van uw gewichtsafname en gedragsveranderingen. Indien een terugval dreigt, zullen we samen met u kijken hoe we dit kunnen bijsturen.

Voedingssupplementen
Na de operatie bestaat er een kans dat u onvoldoende vitamines en mineralen binnen krijgt voor uw dagelijkse behoefte. Om voedingsdeficiënties te voorkomen is het noodzakelijk dat u levenslang multivitamine- en mineralensupplementen gebruikt. Deze supplementen zijn verkrijgbaar via de website Fit For Me www.fitforme.nl.
Door middel van een bloedonderzoek wordt regelmatig gecontroleerd of uw lichaam niets tekort komt. Als dit toch het geval is worden er medicijnen voorgeschreven of krijgt u extra voedingsadviezen.

Algemene voedingsadviezen na de operatie
  • Eet gevarieerd en gezond.
  • Breng structuur aan in uw eetpatroon. Dit betekent drie hoofdmaaltijden en maximaal drie tussendoortjes verspreid over de dag. Zorg dat er voldoende tijd tussen de maaltijden zit en sla geen maaltijden over.
  • Neem de tijd voor iedere maaltijd. Eet rustig, neem kleine hapjes en kauw goed op uw eten.
  • Stop met eten of drinken zodra u een vol gevoel krijgt.
  • Drink voldoende vocht per dag, minstens anderhalve liter.
  • Houd eten en drinken gescheiden. Drink een half uur voor of na de maaltijd of tussen de maaltijden door.
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken.

Lichaamsbeweging
Afvallen is een kwestie van meer energie verbranden dan u binnenkrijgt. Voldoende lichaamsbeweging is hierbij erg belangrijk. Als u veel sport, verbrandt u meer calorieën en verliest u meer gewicht. Aangeraden wordt minstens vijf dagen per week, een uur in beweging te zijn.
Wanneer mag u hier na de operatie mee beginnen?
Na de operatie mag u gedurende ongeveer vier weken geen zware inspanning verrichten. Lichte inspanningen zijn echter wel toegestaan zoals wandelen, fietsen, zwemmen en dansen. Door snel na de operatie te beginnen met bewegen verkleint u de kans op een trombose.
Na vier tot zes weken mag u geleidelijk aan ook weer zware lichamelijke inspanning verrichten. Om u hierbij te helpen wordt na de operatie onder leiding van een bewegingsdeskundige in groepsverband gesport. De begeleiding bestaat uit adviezen met betrekking tot verantwoord bewegen. Centraal staat ook het plezier in bewegen.

Werken
Wanneer u na de operatie weer mag gaan werken hangt af van uw beroep. Hiervoor moet u in overleg met uw werkgever. In de praktijk is het vaak de bedrijfsarts die bepaalt hoelang u thuis kunt blijven.

Gewichtsverlies
Al snel na de operatie zult u resultaat bemerken. Hoeveel gewicht u zult verliezen hangt van meerdere factoren af zoals uw leeftijd, uw gewicht voor de operatie, de soort operatie, uw voedingspatroon en hoeveelheid lichaamsbeweging en uw motivatie. Vooral in het begin gaat het afvallen snel en zult u ongeveer een halve tot anderhalve kilogram per week afvallen. Na ongeveer zes tot negen maanden gaat het afvallen minder snel.
Het maximale resultaat van het gewichtsverlies wordt vaak in de eerste twee jaar behaald. Hierna zal een groot deel van de patiënten weer iets aankomen in gewicht. Om het beloop van uw gewichtsverlies te volgen zal om de zoveel tijd een ‘weeg en meetmoment’ plaatsvinden.

Veelvoorkomende klachten

Na de operatie kunnen er meerdere klachten optreden. U hebt een grote operatie ondergaan. Het is dan ook niet gek dat u dat voelt. Veelvoorkomende klachten zijn pijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken en haaruitval.  Braken wordt veroorzaakt door te snel en te veel eten en door het niet goed fijn kauwen van voedsel. Over het algemeen verdwijnt deze klacht binnen een maand. Vermoeidheid en haaruitval worden veroorzaakt door het snelle gewichtsverlies dat optreedt na de operatie. Dit stopt vanzelf als u een stabiel gewicht krijgt.
Voor vragen over eventuele klachten kunt u contact opnemen met de obesitasverpleegkundige of arts.

Vragen?

We zijn op maandag t/m vrijdag tussen 9:30 en 11:00 telefonisch te bereiken op telefoonnummer (020) 510 8040. U kunt uw vraag ook mailen naar obesitas@olvg.nl doorgaans beantwoorden wij uw vraag binnen 1 werkdag.

in samenwerking met:
Nederlandse Obesitas Kliniek